چاقی چیست؟ | بررسی عوامل روانشناختی چاقی

روانشناسی چاقی

چاقی ، و کاهش وزن یکی از مسائل مهم هر جامعه ای است در این مقاله به بررسی عوامل روانشناختی و تاثیر چاقی بر عملکرد روانی – اجتماعی افراد و به عواقب روانی و فیزیکی جراحی های کاهش وزن اشاره خواهیم کرد.

چاقی چیست؟

یک بیماری قابل درمان است که در آن وزن فرد در محدوده ناسالم قرار دارد با داشتن مقدار بیش از حد چربی، بدن از حالت طبیعی خارج می شود و در نتیجه بیماری ها و اختلالاتی در سیستم عملکرد بدن به وجود می آید که ممکن است عواقب بسیار خطرناکی برای فرد چاق داشته باشد.

چاقی می تواند منجر به دیابت نوع 2 ، بیماری قلبی و برخی سرطان ها شود. یک رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم به افراد کمک می کند تا از سنین پایین شروع به تنظیم وزن خود کنند و در طول زندگی ادامه دهند.

چاقی شدید

فردی که بیش از حد در بدن خود چربی انباشته دارد چاقی شدید دارد. که بیشترین خطر را برای سلامتی به وجود می آورد اما آیا تنها علل چاقی پرخوری است؟

علل و دلایل چاقی

چاقی یک بیماری پیچیده است که به عوامل بسیاری بستگی دارد. درک بهتر علل چاقی می تواند به شما در درمان بهتر چاقی کمک کند. با توجه به عادات روزانه ، سابقه بیماری های زمینه ای ، میزان فعالیت ، می توان با تغییر سبک زندگی این بیماری را درمان کرد.

عوامل روانشناسی

این مقاله مروری بر جنبه های روانشناختی چاقی دارد. بیماری چاقی با بار روانی اجتماعی قابل توجهی همراه است. بسیاری از افراد چاق نیز با مسائل مربوط به خلق و خو ، عزت نفس ، کیفیت زندگی و تصویر ظاهری بدن خود دست و پنجه نرم می کنند.

این ناراحتی عاطفی احتمالاً در جستجوی درمان نقش دارد، اما می‌تواند بر درمان موفقیت‌آمیز نیز تأثیر بگذارد. به این دلایل، اکثر تیم‌های چند رشته‌ای درمان چاقی شامل متخصصان سلامت روان هستند که می‌توانند در صورت نیاز این مسائل را در بیماران ارزیابی و درمان کنند.

 کاهش وزن معمولاً با بهبود وضعیت روانی اجتماعی و عملکرد بدن مرتبط است. این تغییرات مثبت اغلب در میان افرادی که درصد زیادی از وزن خود را از دست داده اند، عمیق تر است.

همانطور که اغلب در جراحی چاقی دیده می شود. متأسفانه، برخی از افرادی که وزن خود را با جراحی  کاهش می دهند، با مسائل روانی اجتماعی جدیدی رو به رو می شوند.

عمکرد روانی – اجتماعی افراد چاق

چندین بررسی جامع نشان داده است که بین 20 تا 60 درصد از افراد دارای چاقی، و به ویژه چاقی شدید، از یک بیماری روانی رنج می برند.

اختلالات اشتها

اختلال در خوردن غذا در میان افراد چاق رایج است. بسیاری از بیمارانی که برای درمان کاهش وزن مراجعه می‌کنند، گزارش می‌دهند که به دلایل احساسی درگیر غذا خوردن هستند.

شایع ترین اختلال خوردن در بین افراد چاق، اختلال پرخوری است. اختلال پرخوری با مصرف مقدار زیادی غذا در یک دوره زمانی کوتاه کمتر از 2 ساعت مشخص می شود.

در طی آن فرد کنترل خود را از دست می دهد در نتیجه، فرد خیلی سریعتر از حد معمول غذا می خورد، تا زمانی که به طور غیرقابل کنترلی سیر شود .

افسردگی

تحقیقات قبلی رابطه‌ای بین اضافه وزن و افسردگی را نشان می‌دهد. برای مثال، افرادی که چاقی شدید دارند، در مقایسه با افراد دارای وزن متوسط، تقریباً پنج برابر بیشتر احتمال دارد که یک دوره افسردگی اساسی را تجربه کنند.

به نظر می‌رسد رابطه بین چاقی و افسردگی برای زنان قوی‌تر از مردان باشد.تقریباً یک سوم از داوطلبان جراحی چاقی علائم بالینی قابل توجهی از افسردگی را در زمان جراحی گزارش می‌کنند.

در حالی که حدود 50 درصد سابقه افسردگی مادام العمر را گزارش می‌کنند. دلایل این شیوع بالا به خوبی شناخته نشده است، اما ممکن است شامل موارد زیر باشد.

تجربه انگ و تبعیض مرتبط با وزن، وجود درد فیزیکی یا سایر اختلالات در کیفیت زندگی، یا وقوع اختلال در غذا خوردن.

گزارش‌های اولیه حاکی از آن است که تعداد زیادی از افراد چاق که به دنبال درمان کاهش وزن هستند و بیش از نیمی از بیمارانی که برای جراحی چاقی مراجعه کرده‌اند، دچار اختلال پرخوری هستند.

درصد کمتری از بیماران مبتلا به چاقی به پرخوری عصبی مبتلا هستند که در آن پرخوری با استفراغ ناشی از خود یا سایر رفتارهای جبرانی مانند ورزش بیش از حد همراه است.

تقریباً 5 درصد از افراد چاق از سندرم شب‌ خوردن، یک اختلال خوردن رنج می‌برند که به‌عنوان تاخیر در الگوی شبانه‌روزی دریافت غذا ناشی از بیدار شدن در شب برای خوردن تعریف می‌شود.

وجود پرخوری می تواند بر تلاش های کاهش وزن تأثیر منفی بگذارد. وجود پرخوری با کاهش وزن کمتر از حد مطلوب یا افزایش وزن زودرس پس از جراحی چاقی همراه است.

پرخوری به عنوان منع جراحی چاقی یا سایر درمان های کاهش وزن در نظر گرفته نمی شود. استراتژی های اصلاح سبک زندگی یا دارویی که به طور خاص برای رسیدگی به این رفتار طراحی شده است.

اضطراب

اختلالات اضطرابی در بین بیمارانی که برای جراحی چاقی مراجعه می کنند، شایع است  شایع ترین اختلال اضطرابی ، اختلال اضطراب اجتماعی است که در 9 درصد بیماران یافت می شود.

با توجه به تاکید جامعه غربی بر لاغری به عنوان نشانگر زیبایی ظاهری، تعجب آور نیست که افراد مبتلا به چاقی  افزایش اضطراب را گزارش کنند.

اضطراب کنترل‌نشده ممکن است بر مشارکت در درمان کاهش وزن تأثیر منفی بگذارد.

مصرف مواد

طی گزارشات پزشکی تقریباً 10٪ از داوطلبان جراحی چاقی ، سابقه مصرف مواد مخدر غیرقانونی یا اعتیاد به الکل را گزارش می کنند .

به طور شگفت انگیزی، دو مطالعه نشان می دهد که افراد دارای چاقی شدید و سابقه سوء مصرف مواد در طول عمر، کاهش وزن بیشتری را نسبت به افراد بدون سابقه سوء مصرف مواد تجربه می کنند.

اعتقاد بر این است که این افراد احتمالاً استراتژی های کنترل تکانه و خود تنظیمی را توسعه داده اند به آنها کمک کرد تا بر مبارزه خود با مواد مخدر و الکل غلبه کنند و به طور مشابه در کنترل عادات غذایی خود پس از لاغری به آنها کمک می کند.

درمان سلامت روان

بسیاری از بیماران مبتلا به چاقی برای اصلاح عادات غذایی خود یا رفع عواقب عاطفی  به درمان سلامت روان روی آورده اند.

تقریباً 50٪ از داوطلبان جراحی چاقی سابقه درمان سلامت روان و تا 40٪ نوعی درمان روان درمانی یا دارویی را در زمان جراحی گزارش می دهند.

استفاده از داروهای روانپزشکی، به ویژه داروهای ضد روان پریشی و برخی از کلاس‌های داروهای ضد افسردگی، می‌توانند به افزایش وزن کمک کنند یا تأثیر منفی بر تلاش‌های کاهش وزن داشته باشند.

در حال حاضر، اطلاعات کمی در مورد نحوه تداخل این داروها با روش های مختلف جراحی چاقی وجود دارد اما  تغییراتی در جذب این داروها پس از جراحی رخ می دهد.

اعتماد به نفس

چاقی می تواند بر عزت نفس فرد تأثیر بگذارد. این افراد ممکن است با کار و زندگی خانگی خود راحت باشند، اما وزن آنها تنها زمینه ای بوده است که در آن موفق نبوده اند.

کیفیت زندگی و تصویر بدن

چاقی همچنین بر کیفیت زندگی مرتبط با سلامت تأثیر منفی می‌گذارد. مطالعات متعدد نشان داده‌اند که بین وزن اضافی بدن و کاهش کیفیت زندگی رابطه وجود دارد. این اختلالات به احتمال زیاد بسیاری از افراد را به دنبال درمان کاهش وزن ترغیب می کند.

آزار جنسی، آزار جسمی و غفلت عاطفی

به نظر می رسد که ارتباط متوسطی بین سوء استفاده جنسی و چاقی وجود دارد. آزار جسمی نیز در میان افراد چاق رایج است. تقریباً 50 درصد از افراد مبتلا به چاقی مفرط، نوعی غفلت عاطفی را در دوران کودکی خود تجربه می کنند، از آزار کلامی، غفلت عاطفی، یا سایر اختلالات خانوادگی مرتبط با جدایی، طلاق، سوء مصرف مواد یا زندانی شدن یکی از اعضای خانواده .

انگ و تبعیض

چاقی، و به ویژه چاقی شدید، می تواند به تجربه تبعیض کمک کند. افراد چاق در مقایسه با افراد با وزن متوسط کمتر احتمال دارد دبیرستان را به پایان برسانند، کمتر احتمال دارد ازدواج کنند و معمولاً درآمد کمتری دارند. و حتی تنظیمات مراقبت های بهداشتی. این تجارب ممکن است در میان افرادی که از چاقی شدید رنج می برند، رایج تر باشد.

انگیزه ها و انتظارات از درمان کاهش وزن

بهبود سلامت و افزایش طول عمر احتمالاً انگیزه اصلی درمان کاهش وزن برای بسیاری از افراد چاق است. در عین حال، نگرانی در مورد ظاهر فیزیکی و تصویر بدن احتمالاً بر تصمیم برای شرکت در درمان تأثیر می گذارد.

این مسائل ممکن است به خصوص با توجه به جراحی چاقی مرتبط باشد. بیمارانی که برای جراحی مراجعه می کنند باید انگیزه “درونی” داشته باشند تا برای بهبود سلامت و آسایش خود به دنبال جراحی باشند.

ازدواج مشکل دار، ممکن است از نظر روانی برای جراحی مناسب نباشد. این افراد ممکن است باورهای غیر واقعی در مورد تأثیر کاهش وزن بر سایر زمینه های زندگی خود داشته باشند و در صورت عدم تحقق این باورها ممکن است ناامید شوند.

افراد علاقه مند به جراحی چاقی ممکن است انتظاراتی در مورد تأثیر جراحی بر سایر زمینه های زندگی خود داشته باشند. بسیاری از افرادی که برای جراحی مراجعه می کنند، این کار را با این امید انجام می دهند که نه تنها سلامتی، بلکه ظاهر فیزیکی آنها را نیز بهبود می بخشد.

افرادی که وزن کم می کنند، صرف نظر از رویکرد درمانی، معمولاً بهبودهایی را در تصویر بدن خود گزارش می دهند. با این حال، کاهش وزن شدید که معمولاً با جراحی چاقی مشاهده می شود منجر به شلی پوست شکم ، ران ها ، پاها و بازوها شود که رویت خوبی ندارد.

برخی از بیماران چاقی برای جراحی کانتورینگ بدن به جراح پلاستیک مراجعه کنند که  هزینه های گزافی را درپی دارد.

بسیاری از مردم ممکن است به طور شهودی فکر کنند که با کاهش وزن ،  احساس بهتری نسبت به خود خواهند داشت .فکر می کنند  روابط اجتماعی یا روابط عاشقانه آنها بهبود می یابد.

این برای بسیاری از افراد رخ می دهد. با این حال، برای برخی، تجربه کاهش وزن عمده به یک تجربه ناراحت کننده تبدیل می شود.

افرادی که به دنبال درمان کاهش وزن هستند باید تأثیر بالقوه کاهش وزن خود را بر روابط زناشویی و جنسی خود در نظر بگیرند. به طور شهودی، اکثر مردم فکر می کنند که این روابط با کاهش وزن بهبود می یابد. با این حال، وزن بدن می تواند نقش بسیار پیچیده تری در برخی از روابط ایفا کند.

تغییرات در عملکرد روانی اجتماعی به دنبال کاهش وزن

با کاهش وزن درصد ابتلا به بیماری های مرتبط با چاقی به طور چشمگیری کاهش می یابد کاهش وزن همچنین با بهبود قابل توجهی در وضعیت روانی اجتماعی همراه است.

ویژگی های روانی اجتماعی شامل علائم افسردگی و اضطراب، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت و وزن، عزت نفس، تصویر بدن و عملکرد جنسی با کاهش وزن بهبود می یابند.

متخصصان آسیب شناسی روانی درمان کاهش وزن را باجراحی منع می کنند. به طور کلی، سوء مصرف مواد فعال، روان پریشی فعال، پرخوری عصبی، و افسردگی شدید کنترل نشده به طور گسترده به عنوان موارد منع مصرف برای جراحی چاقی در نظر گرفته می شوند.

اگرچه افراد مبتلا به آسیب‌شناسی روانی شدید و یا سایر مشکلات عصبی-شناختی ممکن است در مقایسه با افراد بدون آن شرایط ، نتایج کمتر از مطلوب‌تری داشته باشند،اما کاهش وزن و بهبود سلامت جسمی و روانی را با اصلاح سبک زندگی یا دارو درمانی بیشتر تایید می کنند.

عوارض روانشناختی به دنبال کاهش وزن

اگرچه اکثر مطالعات نشان می‌دهند که تأثیر روانی-اجتماعی کاهش وزن تا حد زیادی مثبت است، اما پیامدهای رفتاری یا روانی جراحی کاهش وزن بسیار بیشتر از کاهش وزن طبیعی با اصلاح سبک زندگی و دارویی است.

برای این منظور و کاهش وزن سالم و مطلوب ورزش اصولی ، تغییر سبک زندگی همراه با داروهای لاغری مانند قرص ادیوس را توصیه می کنند.

کاهش وزن کمتر از حد مطلوب با جراحی

تقریباً 25 درصد از افرادی که تحت عمل جراحی چاقی قرار می‌گیرند، در طی چند سال اول پس از عمل به کاهش وزن معمولی پس از عمل نمی‌رسند یا شروع به بازیابی مجدد وزن زیادی می‌کنند.

افسردگی و خودکشی

چندین مطالعه رابطه بین افسردگی، خودکشی و چاقی را شناسایی کرده اند. به عنوان مثال، زنان چاق به طور قابل توجهی  در معرض افکار خودکشی و اقدام به خودکشی هستند.

مشخص شده است که چاقی شدید نسبت به افراد در جمعیت عمومی بیشتر در معرض اقدام به خودکشی است.

به طور کلی، کاهش وزن طبیعی یا دارویی با بهبود علائم افسردگی همراه است. با این حال، چندین مطالعه نرخ خودکشی بالاتر از حد انتظار را در میان افرادی که تحت عمل جراحی چاقی قرار گرفته‌اند، پیدا کرده‌اند.

نکات کلیدی

درمان کاهش وزن فوری با جراحی یکی از روش های پرخطر و پر هزینه است علاوه بر هزینه ای که صرف جراحی می شود احتمال بازگشت به حالت قبلی را نیز افزایش می دهد.

مطالعات متعدد ارتباط مثبتی را بین چاقی و مسائل مختلف سلامت روان از جمله افسردگی، اختلالات خوردن، اضطراب نشان داده‌اند.

چاقی کیفیت زندگی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد، به طوری که بسیاری از مبتلایان به دلیل وزن خود، انگ و تبعیض بیشتری را تجربه می کنند.

بیماران اغلب اهداف غیر واقعی کاهش وزن را با جراحی دنبال می کنند. اما متاسفانه این راه سریع و بدون زحمت میزان افسردگی و میزان اضطراب را در افراد بیشتر می کند.

 

دسته بندی سلامت و تندرستی
اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

بازگشت به بالا
سبد خرید

سبد خرید شما خالی است.

ورود به سایت